Gratis levering vanaf €300 I Snelle levering I Persoonlijk advies
Wijn nieuws Wine News

Het legendarisch terroir van Château Marsyas

chateau-marsyas-aangepast-604671c607567

De ondernemende familie Saadé heeft een diepgewortelde passie voor wijn. Terwijl de wijnproductie doorgaat en de fysieke littekens nu genezen, gaan de mentale littekens veel dieper… Ontdek het verhaal van twee landgoederen, twee landen en twee oorlogswijnen.

 

De familie Saadé is diep geworteld in de regio Laodicea (Syrie), Tripoli (Libanon) en het gebied van Mount Lebanon. De geschiedenis gaat terug tot de 18de en 19de eeuw toen de familie actief was in handel, transport en maritieme industrie. Het is dus niet geheel toevallig dat de huidige generatie, vader Johnny Saadé met zijn twee zoons Karim en Sandro, het ondernemerschap van hun voorvaders in hun bloed hebben en een jarenlange droom werkelijkheid lieten worden: ondanks vele beproevingen en tegenslagen een grensverleggende wijn maken in de Libanese Bekaa-valley.

 

Een legendarisch terroir

Johnny Saadé houdt niet van half werk, integendeel. Hij pakte het groots aan, op grand cru-niveau. Hij liet zijn oog vallen op een historische wijnregio en startte 2 ambitieuze projecten in het Midden-Oosten. Eén van de projecten is in het noordwesten van Syrië, een bergachtige regio die doormidden gesneden wordt door de rivier Oronte.

Het gaat om een renaissance van een duizend jaar oude maar vergeten wijngaard die de naam Mont Bargylus draagt. Eerst de Romeinen en nadien de Grieken hebben deze wijngaard ontwikkeld die een groot deel van het gebergte bestreek. Toch werd de wijnstok hier al veel vroeger geboren, zelfs meer dan duizend jaar voor de Grieks-Romeinse periode. Ongeveer gelijktijdig met het ontstaan van het geld en het alfabet. Bargylus is de naam van het domein, zijn identiteit, of zeg maar de link tussen het terroir van vandaag met de grootsheid uit vervlogen tijden.

Het andere project situeert zich in de Bekaa vallei in Libanon en deze wijnen komen op de markt onder de naam van Château Marsyas.

 

De vele beproevingen

Toen de familie Saadé 18 jaar geleden startte met dit ambitieuze project hadden ze nooit gedacht dat dit avontuur gevuld zou zijn met tal van obstakels: de oorlog in Syrië, de financiële en economische crisis in Libanon, de Covid-19 en meer recentelijk de explosie in de haven van Beiroet.

 Wijn maken in Syrië is op zich al een grote uitdaging gezien het gebrek aan wijncultuur en -infrastructuur. De taak werd moeilijker met het uitbreken van de oorlog. De gebroeders Saadé kunnen het landgoed sinds het begin van het conflict in 2011 niet meer bezoeken. Naast de voor de hand liggende veiligheidsproblemen staat Bargylus ook voor een logistieke uitdaging: het oogsten gebeurt telefonisch door de twee broers. Druivenmonsters worden per taxi gestuurd om te proeven in Beiroet om de oogstdata voor elk perceel te bepalen; laboratoriumtests worden buiten het land uitgevoerd; en ook het exporteren van de wijnen is een buitengewoon complex proces.

 De explosie die op 4 augustus 2020 in Beiroet plaatsvond en waarbij honderden slachtoffers en duizenden gewonden vielen, was opnieuw een zware domper voor de familie. De explosie vond plaats op 600m van de administratieve kantoren van Château Marsyas en Domaine de Bargylus. Op dat moment waren Johnny R. Saadé en zijn zonen Karim en Sandro en de meerderheid van het team nog op kantoor. Het gebouw werd compleet verwoest en vader Johnny werd zwaar gewond.

 

De toekomst

Ondanks deze zware beproevingen ziet de familie Saadé de toekomst positief tegemoet. Zo werkt Château Marsyas momenteel samen met enkele andere wijngaarden om een AOC-systeem in Libanon op te zetten.

Daarnaast zij ze bezig met de wederopbouw van de administratieve kantoren, terwijl ze nauw blijven samenwerken met onze goede vriend en internationale consultant Stéphane Derenoncourt. Ondanks de explosie en de politieke en economische crisis in Libanon is de wijnbereiding daar niet zo moeilijk als in Syrië, dat ook lijdt onder een economische crisis en een devaluatie van de munteenheid.

Toch blijft het een moeilijk gegeven om een wijngaard op afstand te beheren in een land in oorlog en waarin aanvankelijk een gevestigde moderne wijncultuur ontbrak. Toch haalt de familie een enorme voldoening uit de wijnbouw en kunnen we het niet ontkennen dat ze topwijnen creëren.

 

De wijnen

Op het 65 hectare land groeien in perfecte omstandigheden (900 meter boven de zeespiegel in klei en kalksteen) hun druiven van Syrah, Cabernet-Sauvignon, Merlot en Petit Verdot voor rood en Sauvignon Blanc en Chardonnay voor wit. Het mediterraan klimaat en de hoogte (de wijngaarden situeren zich boven de 900 meter) zijn verantwoordelijk voor zowel de kracht als de elegantie van de wijnen. Bovendien is er de kalkrijke bodem, bezaaid met keien, die de stokken het nodige vocht bezorgen. Gelukkig is er de maritieme invloed en het minerale karakter dat voor een welgekomen frisheid zorgt in deze krachtige karakterwijnen.

 

De wijngaard van Chateau Marsyas

Het domein strekt zich uit van noord naar zuid tussen de berg Libanon en Anti-Libanon op een hoogte van bijna 1000 meter. Deze rode grond, boordevol ijzer vormt een bodem van klei en kalksteen die gunstig is voor de wijnstokken. Deze kalksteen dwingt de wortels van de wijnstok om diep in de aarde te graven op zoek naar de voedingsstoffen die hij nodig heeft. Dit komt tot uiting in de mond door een frisheid die de natuurlijke kracht van de wijnen compenseert.

Terwijl de wijnproductie doorgaat en de fysieke littekens nu genezen, gaan de mentale littekens veel dieper. Toch zorgt hun diepgewortelde passie voor wijn ervoor dat ze elke dag opnieuw de uitdaging aangaan en genieten wij mee van het topproduct van deze ondernemende familie.

 

Zelf de wijnen van Château Marsyas ontdekken?

Check onze webshop

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Price
  • Add to cart
  • Content
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare