Met ongeveer 25 hectare gehuurde en eigen wijngaarden in Rioja Alta, Rioja Oriental, Rioja Alavesa, en zijn tijd verdelend tussen zijn eigen wijnen en het adviseren van andere producenten, zou het een understatement zijn om te zeggen dat Olivier Rivière het druk heeft. In 2004 werd hij door Telmo Rodriguez naar Spanje gelokt om zijn wijngaarden om te schakelen naar biodynamische wijnbouw. Olivier leerde de rijke geschiedenis van Rioja en de diversiteit van de bodem en de druivenrassen waarderen. In 2006 begon hij zijn eigen project en vanwege de hoge kosten van grond in Rioja ruilde hij zijn landbouwtalent in voor toegang tot druiven van de beste locaties die hij kon vinden.
Olivier is geboren en getogen ten zuiden van Bordeaux in Cognac. Later studeerde hij enologie in Montagne St-Emilion, met de nadruk op biodynamische landbouw, gevolgd door praktijkervaring daar, en later in Bourgondië. De lijst van domeinen waar hij heeft gewerkt is indrukwekkend, van de meest toegewijde fans van natuurlijke wijnen (Elian da Ros & Domaine de Chassorney) tot ultra-traditionalisten (Domaine Leroy). Toen zijn plannen om een Domaine in Fitou op te zetten mislukten, besloot Olivier een paar jaar in Spanje te gaan werken, en hij is nooit meer weggegaan.
Gevoel voor terroir
Afkomstig uit Frankrijk, heeft Olivier een aangeboren gevoel voor terroir. In tegenstelling tot veel van zijn collega’s in Rioja baseert hij zijn cuvées niet op politieke grenzen of de duur van de vatrijping, maar op het terroir. Hij gelooft in een kwaliteitshiërarchie geïnspireerd op de Bourgogne met generieke Appellation en Village wijnen aan de basis en Premier en Grand Cru wijnen aan de top. Dit is de beste manier om te begrijpen wat Olivier in Rioja doet, in plaats van het traditionele Crianza, Reserva, Gran Reserva model of traditionalisten versus modernisten. Ondanks een paar moeilijke wijnjaren met kleine oogsten, stijgende prijzen en het verlies van enkele wijngaardpachten, is Olivier er op de een of andere manier in geslaagd zijn productie van uitgesproken wijnen uit te breiden en tegelijkertijd hun gevoel van plaats te verfijnen.
De nieuwe aanpak
In overeenstemming met zijn opleiding en voorspraak worden bijna alle wijngaarden van Olivier – in eigendom of gepacht – biologisch bewerkt met biodynamische praktijken. Het fruit wordt met de hand geoogst en elk ras wordt apart gefermenteerd. Afhankelijk van de herkomst wordt het fruit gedeeltelijk ontsteeld of in zijn geheel gefermenteerd. De gisting gebeurt met inheemse gisten. De maceraties zijn zacht en kort. De rijping vindt plaats in roestvrijstalen of betonnen tanks, foudres en vaten, waarbij elke container wordt gekozen om de expressie van het terroir te bevorderen. SO2 wordt tot een minimum beperkt en meestal pas voor het bottelen toegevoegd. Er is eigenlijk geen precies recept, alleen de leidende principes van minimale interventie en smaak. Dit zijn niet de Riojas van uw grootouders, noch die van uw ouders. Deze wijnen vertegenwoordigen een nieuwe aanpak die bijna volledig vertrouwt op de specificiteit van de locatie en de transparantie van het wijnmaken die nodig is om deze vast te leggen.