Sekt « Blanc de Blancs » Brut – Weingut Peter Jakob Kühn – 2018
Sekt « Blanc de Blancs » Brut – Weingut Peter Jakob Kühn – 2018
Description
Sinds meer dan 230 jaar kweekt onze familie wijngaarden hier in het midden van de Rheingau. Kennis over deze bijzondere wijngaardlocaties, met hun bodems van fylliet-slate en Taunus-quartziet, is doorgegeven en is in 10 generaties toegenomen. We kijken met het grootste respect terug op deze lange traditie. Sinds 2004 cultiveren we onze wijngaarden volgens de principes van de biodynamische landbouw. <br /><br />Voor ons betekent biodynamica vooral verhoogde aandacht in de wijngaard en empathie voor onze wijnstokken en de natuurlijke verbindingen rondom hen. We gebruiken deze om de bodemlevendigheid en biodiversiteit te bevorderen en creëren een echte, diepe relatie tussen ons, onze wijnstokken en de bodem. Laatstgenoemde is vooral de essentiële basis voor gezonde, aromatische druiven die de expressie van de individuele plek hebben. Als wijnmakers is het onze taak om op een gevoelige manier in de natuur in te grijpen door deze te cultiveren. Het idee van biodynamica is om de natuur zo min mogelijk te verstoren, en een balans te creëren tussen de natuur en de aanplant. Dit bereiken we onder andere door natuurlijke compost aan te brengen, waardoor we de bodem teruggeven wat onze wijnstokken als voedingsstoffen onttrekken. Door deze en andere maatregelen – zoals diverse aanplant – behouden we ook op lange termijn de kwaliteit en vitaliteit van onze bodem. De compost, die voornamelijk bestaat uit koeienmest, wordt "geïnoculeerd" met verschillende compostpreparaten, die we ook zelf maken van organische stoffen en plantendelen. Deze preparaten worden op een manier toegepast die lijkt op homeopathie, in minimale doseringen. Het is hun taak om het rottingsproces te initiëren en te reguleren. Bovenal heeft biodynamica ons ook diepgaand veranderd en heeft het gevoel en empathie naar ons teruggebracht. Vandaag de dag hebben we een echte relatie met alle levende dingen in onze wijngaarden, omdat we ze beter begrijpen en weten welke rol ze spelen in het ecosysteem. We stuiten niet alleen op onkruid, ongedierte en ziekten, maar op een besloten en logisch systeem van oorzaak en gevolg, dat we beter moeten begrijpen en dat we zachtjes maar efficiënt kunnen beïnvloeden. Dit veranderde perspectief op de dingen, en vooral de verandering in de vruchten van ons werk, maakt ons vandaag de dag diep gelukkig en dankbaar.