Jumilla “Monastrell” **BIO – Casa Castillo – 2022
Jumilla “Monastrell” **BIO – Casa Castillo – 2022
Description
<div>“Door vele waarnemers beschouwd als het beste wijnhuis in Jumilla, is Casa Castillo een schatkamer voor fantastische wijnen, vooral van de Monastrell (Mourvedre) druif die houdt van de kalkrijke terroirs en koele hellingen van de Sierra del Molar.” ROBERT PARKER</div><div><br /></div><div>“Kracht en concentratie komen van nature voor gezien het klimaat in Jumilla, de uitdaging is om balans en finesse te vinden binnen het natuurlijke krachtige karakter van de wijn. (…) Uiteindelijk is het sleutelwoord balans, begrepen als een zeldzame mix van finesse, elegantie, kracht en concentratie.” (“The New Vignerons, A new generation of Spanish wine growers”. 2018. Luis Gutierrez)</div><div><br /></div><div>Casa Castillo heeft een lange weg afgelegd sinds haar beginjaren. De wijnen hebben de hoogste kwaliteit in de regio bereikt en behoren tot de beste van Spanje. José María Vicente is een derde generatie eigenaar en exploitant van het wijnhuis Casa Castillo. Zijn grootvader kocht het landgoed in 1941, maar het werd oorspronkelijk gebouwd door Franse kolonisten in 1870. José Vicente en zijn vader begonnen de wijngaarden opnieuw aan te planten in 1985 en in 1991 bottelden zij hun eerste commerciële oogst.</div><div><br /></div><div>Bij het selecteren van de druiven om op hun land te verbouwen, koos de familie de inheemse Monastrell als de primaire variëteit. Deze inheemse druif, die perfect is aangepast aan het hete, droge klimaat, werd aangevuld met Cabernet Sauvignon en Garnacha voor de meer grindachtige bodems, terwijl Syrah werd geplant op meer beschutte locaties die rijk zijn aan kalk. José María heeft een cruciale rol gespeeld in het herstel van de Monastrell-druiven en zijn wijnhuis heeft de status van de Jumilla-regio evenals de Monastrell-wijnen verhoogd.</div><div><br /></div><div>Alles wordt met de hand geoogst en snel naar de kelder gebracht. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks, betonnen vaten of stenen lagars. Pigeage gebeurt met de voet en hele trossen worden steeds vaker gebruikt (tot 50% in de Pie Franco). De rijping volgt in beton, foudre en 500L Franse eiken demi-muids.</div>