Muscadet de Sèvre-et-Maine “Clisson” **BIO – Dom. de la Pépière – 2022
Muscadet de Sèvre-et-Maine “Clisson” **BIO – Dom. de la Pépière – 2022
Description
Aan de voet van Bretagne vinden we het dorp Maisdon sur Sèvre, de thuisbasis van Domaine de la Pépière. De geschiedenis van dit wijnhuis start in 1984 met Marc Ollivier, afkomstig uit het gehucht Pépière. In deze naam vinden we “pépie” terug wat zoveel betekent als “dorst hebben”. De streek is rotsachtig en de bodem is zeer droog en steenachtig. Het zal dus geen verrassing zijn dat water er een schaars goed is. Vroeger voldeden de plaatselijke waterputten zelfs niet om de gezinnen van voldoende water te voorzien tijdens de zomer. Hierdoor grepen ze naar wijn om hun dorst te lessen en hierdoor kreeg het dorp toch een zekere reputatie van drinkebroers.<br /><br />Sinds heel lang nemen de wijngaarden het grootste deel van de hellingen boven het dorp en de rivier in. Sinds zijn oprichting in 1984 heeft het Domaine de la Pépière op regelmatige basis nieuwe percelen aangekocht, vaak unieke terroirs die het maken van grote wijnen mogelijk maken. Ze zijn er rotsvast van overtuigd dat de kwaliteit van de wijn bijna volledig afhangt van de kwaliteit van de druiven en dus besteden ze enorm veel aandacht aan het werk in de wijngaard. In 2007 is Rémi hun team komen versterken en met hem hebben ze de keuze gemaakt om op een biologische manier wijn te verbouwen. De komst van Gwénaëlle in 2013 luidde de start van de biodynamie in.<br /><br />De complexiteit van hun terroirs in Sèvre en Maine geven een grote diversiteit in hun Muscadet wijnen. De gebruikte druif is de Melon de Bourgogne, zoals de naam al laat vermoeden ligt de oorsprong van deze druif in de Bourgogne streek, maar die is daar nu zo goed als volledig verdwenen. Maar eigenlijk is deze druif sinds haar verhuis naar de Loire streek beter bekend als de Muscadet. Het is een kruising tussen de Pinot Blanc en de Gouais Blanc druif.<br /><br />Sinds het ontstaan van het domein werden de druiven steeds handmatig geplukt. De belangrijkste reden om naar de biodynamische wijnbouw over te stappen was om de ranken meer weerstand te laten opbouwen tegen ziektes en om het microscopische leven in de bodem te stimuleren. Het domein bezit een certificaat biologische wijnbouw en de aanvraag voor een biodynamisch certificaat is lopende. In het begin van de 21e eeuw ontsprong bij de wijnbouwers in de Muscadet het idee om een Cru-classificatie in het leven te roepen. Domaine de la Pépière heeft hierbij van bij het begin aan deelgenomen en hierdoor hebben ze de mogelijkheden van hun beste wijngaarden met een granieten ondergrond ook beter leren kennen.