Jurançon Moelleux “Caubeigt” **BIO – Dom. Castéra – 2021
Jurançon Moelleux “Caubeigt” **BIO – Dom. Castéra – 2021
Description
<div>"Gedoopt in Jurançon zoals al mijn voorouders van de familie Lihour sinds 1895, nam ik in 2014 de leiding van Domaine Castéra over. Een domein met een rijke wijnhistorie die teruggaat tot 1743. Mijn ouders, Christian en Pierette, hebben mij de waarde van hard en goed werken bijgebracht. Mijn eerste stappen zette ik in de wijngaarden van Monein, op de hoogten van de Pyrenese voorlanden.</div><div><br /></div><div>Mijn geboortegrond, Béarn, werd al snel te klein voor mijn jeugdige nieuwsgierigheid en al mijn vragen. Met een diploma in wijnbouw en oenologie op zak, wist ik dat ik nog veel te leren had!</div><div><br /></div><div>Ik besloot een eerste verkennende stap te zetten als wijnhandelaar in Pau, om mijn dorst naar kennis van lokale en internationale wijnen te lessen. Daarna volgden uitstapjes naar wijngaarden over de hele wereld om te begrijpen wat anderen doen: in Corsica, Zuid-Afrika, Napa Valley, Bourgondië en Bordeaux. Verschillende scholen die mijn smaak vormden en me hielpen om mijn eigen werkfilosofie te ontwikkelen. Zo ontstond geleidelijk een beeld van wat ik later aan Domaine Castéra zou kunnen bijdragen.</div><div><br /></div><div>Ver van huis werd de roep van mijn wortels steeds sterker. Door steeds weer andere terroirs te proeven en te bestuderen, begon ik de rijkdom van de Jurançon-wijngaard en vooral de door mijn ouders gekoesterde percelen ten volle te waarderen.</div><div><br /></div><div>Begin jaren 2010 keerde ik terug naar mijn vader, maar niet helemaal zoals ik vertrok. Ik besefte dat ik mijn legitimiteit moest verdienen in de fles en baseerde me op mijn persoonlijke ervaringen, terwijl ik aandachtig bleef luisteren naar familiaire adviezen. Met geduld ben ik begonnen het domein en de wijnen naar mijn eigen beeld te vormen.</div><div><br /></div><div>Vandaag de dag belichaamt Domaine Castéra al deze elementen: de energie van een toegewijd team dat de wijngaarden stimuleert om hun beste druiven te geven, een groep ontdekkingsreizigers die elke micro-parceel van de grond wil begrijpen, en een boer-wijnmaker die precies weet welke expressie hij aan zijn wijnen wil meegeven. Wijnen die dat terugkeren naar de bron en die eenvoud, zo complex om te bereiken, vertellen." Aldus Franck Lihour.</div>