Bordeaux – Jade de Fleur de Lisse – 2020
Bordeaux – Jade de Fleur de Lisse – 2020
Description
<p class="MsoNormal">Château Fleur de Lisse is zowel een wijnhuis als een
fantastische wijngaard. Als onderdeel van een ambitieus project van Caroline
Teycheney in Saint-Emilion, maakt het wijnhuis de productie mogelijk van
verschillende wijnen van de AOC Saint-Emilion Grand Cru en AOC Saint-Emilion,
met een gemiddelde jaarproductie van 85000 flessen. In 2021 verwelkomt het
wijnhuis zijn eerste bezoekers voor authentieke wijntoeristische ervaringen,
waaronder rondleidingen, proeverijen en wijnbar. Caroline Teycheney, geboren en
getogen in Bordeaux, voegde zich bij haar vader in 2015, toen hij de
operationele leiding van de Colisée Groep verliet om terug te keren naar zijn
eerste liefde: Bordeaux-wijn. Zij besloot haar functie in de
luxegoederenindustrie te verlaten met een gedeelde ambitie en enthousiasme. <span lang="FR" style="mso-ansi-language:FR">De familie kocht twee Saint-Emilion Grand
Cru landgoederen: Château Fleur de Lisse en Château L'Etampe. </span>Ze voegden
toe aan het historische landgoed van de familie, Château La Loubière in
Montussan (AOC Bordeaux Supérieur). In 2018 breidde Jade Vineyards uit. Ze
kochten een biologisch Saint-Emilion Grand Cru landgoed. Uit deze percelen is
Fonfleurie geboren. De Familie Teycheney heeft hun wijngaarden omgebouwd naar
biologische landbouw en HVE en SME milieunormen, evenals biodynamische
methoden. De wijngaard breidt zich ook uit door innovatie en een volledige
modernisering van de wijnmakerij waarbij de productie wordt gecentraliseerd.De
percelen die Château Fleur de Lisse vormen, omcirkelen het prachtige dorp
Saint-Etienne de Lisse. Ze liggen aan de voet van slib-klei hellingen die voortdurend
onderhouden moeten worden. De diversiteit van de percelen is een belangrijke
troef. Hierdoor kunnen ze Merlot van topkwaliteit mengen met uitstekende Cabernet
franc die toegang hebben tot uitstekende drainage en blootstelling. Cabernet
franc is een van de oudste rode druivenrassen in Bordeaux.<br /><br />Jean-Claude Berrouet en zijn zoon Jean-François zijn, met hun jarenlange ervaring als eonoloog van het befaamde Château Petrus, ongetwijfeld de specialisten in de merlot-druivensoort. Met hun uitgebreide ervaring in het creëren van de beste wijnen uit Bordeaux en de wereld, brengen ze deze tot leven en herinterpreteren ze ze op de manier van kunstenaars die grote werken interpreteren. 'De oenoloog staat achter het basismateriaal, de druif. Als een dirigent neemt hij de partituren over en geeft hij de meest sensuele interpretatie. Er is geen geheim of recept. We maken elk jaar een andere wijn door ons aan te passen aan de omstandigheden van de natuur,' aldus Jean-Claude Berrouet, die in 2018 werd benoemd tot "wijnmaker van het jaar" door het prestigieuze Institut Masters of Wine.</p>